torsdag 24 mars 2011

Global Warming temat, innehåll

Global Warming


Vi ska under resten av terminen arbeta med temat global uppvärmning eller ”Global Warming”. Temat kommer att koncentrera sig på två ämnen som hittills inte berörts så mycket i undervisningen, nämligen engelska och geografi.

I all undervisning är det angeläget att anlägga vissa övergripande perspektiv. Genom
ett historiskt perspektiv kan eleverna utveckla en förståelse för samtiden och en beredskap
inför framtiden samt utveckla sin förmåga till dynamiskt tänkande.

Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva
direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande
och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt
sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling.

Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett
globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet samt förbereda för
ett samhälle med täta kontakter över kultur- och nationsgränser.
Källa: Lgr `11

Texten ovan är från den nya läroplanen som bestämmer hur all undervisning i Sverige ska gå till. Vi ska i vårt arbete utgå från läroplanen där det står vilket innehåll undervisningen ska ha och hur elevernas kunskaper och förmågor ska bedömas.

Under temat kommer inte bara engelska och geografi att studeras och bedömas mot de nya målen i den nya läroplanen utan även fysik, teknik, svenska som andraspråk, biologi och andra ämnen som angränsar i sitt innehåll till temat, exempelvis hemkunskap.

De kunskapskrav som finns i texten nedan är de krav som ligger till grund för betygsättningen. Det finns många krav i varje ämne. Om ni vill kan ni själva gå in på Skolverket.se (Skolverkets hemsida) och läsa om kunskapskraven i de olika ämnena.

Skolan ska stimulera varje elev att bilda sig och växa med sina uppgifter. I skolarbetet
ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas.
Även hälso- och livsstilsfrågor ska uppmärksammas.
Källa: Lgr`11

Engelska
I engelska kommer eleverna att arbeta med att söka information både enskilt och i grupp från olika källor. De kommer att arbeta med muntliga framställningar och med skriftliga framställningar av temat.

I mötet med talat språk och texter ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att sätta innehållet i relation till egna erfarenheter, livsvillkor och intressen. Undervisningen ska även ge eleverna möjligheter att utveckla kunskaper om och förståelse för olika livsvillkor samt sociala och kulturella företeelser i områden och i sammanhang där engelska används.

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper i att söka, värdera, välja och tillägna sig innehållet i talat språk och texter från olika källor. De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för språk och kulturer och förmedla nyttan av språkkunskaper.  
Källa: Lgr`11

Vi kommer att samla in bevis på elevernas kunskaper och färdigheter under temats gång, så kallad formativ bedömning. Vi tror att eleverna har en möjlighet att visa följande kunskapskrav under temat.

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan förstå såväl helhet som detaljer i talad engelska i måttligt tempo samt i
lättillgängliga texter i olika genrer.

Eleven visar sin förståelse genom att välgrundat och nyanserat redogöra för, diskutera och kommentera innehåll och detaljer samt genom att med gott resultat agera utifrån budskap och instruktioner i innehållet.

För att underlätta sin förståelse av innehållet i det talade språket och texterna kan eleven i viss utsträckning välja och använda sig av strategier för lyssnande och läsning.

Eleven kan välja texter och talat språk från olika medier samt på ett relevant och effektivt sätt använda det valda materialet i sin egen produktion och interaktion.
Källa: Lgr`11


Geografi
Eleverna kommer att få göra exkursioner (åka ut i naturen och undersöka samt samla in material), arbeta med olika slags källor för att undersöka och förklara den globala uppvärmningen. Arbetet kommer att ske med både digitala medier (datorer och kameror) samt böcker och undersökningar i fält (exkursioner). Vi kommer att under arbetets gång examinera mot kunskapsmålen.

Nedan står de avsnitt som kommer att gås igenom av de olika saker som eleverna ska lära sig innan de går ut årskurs nio.


• Jordens klimat-och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

• Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

• Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informa­tionssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på Internet, till exempel satellitbilder.

• Fältstudier av natur-och kulturlandskap, till exempel av samhällsplanering i närsamhället.
• Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

• Förnybara energitillgångar, till exempel sol-och vindenergi och alternativa drivmedel.
Källa: Lgr`11

 De kunskapskrav (av flera som finns i ämnet) som vi tror att eleverna har en möjlighet att visa under arbetets gång är följande:

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och
visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och
konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i
olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak
fungerande sätt.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.
Källa:Lgr`11

Biologi
Eleverna kommer att få göra exkursioner, arbeta med olika slags källor för att undersöka och förklara den globala uppvärmningen. Arbetet kommer att ske med både digitala medier samt böcker och undersökningar i fält. Vi kommer att under arbetets gång examinera mot kunskapsmålen.
Nedan står de avsnitt som kommer att gås igenom av de olika saker som eleverna skall lära sig innan de går ut årskurs nio.
Människans påverkan på naturen lokalt och globalt.
• Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia.
• Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den.
• Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar.
• Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
• Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.
Källa: Lgr`11
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan genomföra fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras.
Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur och till viss det genom att föra enkla och till viss del undderbyggda resonemang om orsaker till er då enkelt identifierbara ekologiska samband och ger exempel på energiflöden och kretslopp.
Källa: Lgr`11

Fysik
I Fysiken kommer eleverna att arbeta med att söka information både enskilt och i grupp från olika källor. De kommer att arbeta med muntliga framställningar och med skriftliga framställningar av temat.
Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att använda och utveckla kunskaper och redskap för att formulera egna och granska andras argument i sammanhang där kunskaper i fysik har betydelse. Därigenom ska eleverna ges förutsättningar att hantera praktiska, etiska och estetiska valsituationer som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
Källa: Lgr`11
Nedan står de avsnitt som kommer att gås igenom av de olika saker som eleverna skall lära sig innan de går ut årskurs nio. 
• Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för-och nackdelar för miljön.
Använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser. I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt. Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans. Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.
Källa: Lgr`11

Kemi
Undervisningen i ämnet kemi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om ke­miska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att undersöka omvärlden. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att ställa frågor om kemiska proces­ser och materiens egenskaper och uppbyggnad utifrån egna upplevelser och aktuella händelser.
Källa: Lgr`11
Eleverna kommer att söka information både enskilt samt i grupp från olika källor. Man kommer också laborera samt skriva laborationsrapporter.
Nedan står de avsnitt som kommer att gås igenom av de olika saker som eleverna skall lära sig innan de går ut årskurs nio. 
Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.
Människans användning av energi-och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling.
Processer för att rena dricksvatten och avloppsvatten lokalt och globalt.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen. Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Teknik
Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för, och påverkar, människan, samhället och miljön.
Källa: Lgr`11
Nedan står de avsnitt som kommer att gås igenom av de olika saker som eleverna skall lära sig innan de går ut årskurs nio. 
• Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av
ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå
ändamålsenlighet och funktion. Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda
resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska
lösningar.
Källa: Lgr`11

Matematik

I matematik ska eleverna under detta tema räkna med procent. Eleverna kommer ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer, inte bara i matematikboken utan även ute i fält genom att utföra enkla rutinuppgifter med lämpliga matematiska metoder. Man kommer sedan använda dessa kunskaper för att tolka och använda tabeller och diagram för att beräkna och beskriva egna och andras undersökningar, till exempel med hjälp av digitala media.
Eleverna ska genom undervisningen också ges möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.
Eleverna kommer ges möjlighet att visa följande kunskapskrav enligt Lgr 11:s centrala innehåll för matematik under detta tema:

Procent för att uttrycka förändring och förändringsfaktor samt beräkningar med procent i vardagliga situationer och i situationer inom olika ämnesområden

Centrala metoder för beräkningar med tal i bråk- och decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digital teknik. Metoderna användning i olika situationer



Historia

I ämnet historia ska eleverna under detta tema syssla med perioden 1600-1700 talet, en period som kallas för Industrialiseringen. Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar såväl kunskaper om historiska sammanhang, som sin historiska bildning och sitt historiemedvetande. Den ska också bidra till att eleverna utvecklar historiska kunskaper om likheter och skillnader i människors levnadsvillkor och värderingar. Därigenom ska eleverna få förståelse för olika kulturella sammanhang och levnadssätt. De kommer arbeta med texter och brev ifrån den perioden för att se skillnaderna mellan människors liv och samtidigt lära sig att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap. 
Eleverna kommer således ges möjlighet att visa följande kunskapskrav enligt Lgr 11:s centrala innehåll för historia under detta tema:

Industrialiseringen i Europa och Sverige. Olika historiska förklaringar till industrialiseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor, till exempel genom uppfinningar, bildandet av fackföreningar och kampen mot slaveri

Den ökade världshandeln mellan Europa, Asien, Afrika och Amerika

Svenska som andraspråk

Genom undervisningen ska eleverna ges förut­sättningar att utveckla sitt svenska tal-och skriftspråk så att de får tilltro till sin språk­förmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar egna åsikter och tankar i olika slags texter och genom skilda medier. Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bear­beta texter, enskilt och tillsammans med andra. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Vidare ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett
ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information
från ett varierat urval av källor och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang
om informationens och källornas trovärdighet och relevans

Eleven kan söka, välja och sammanställa information från ett varierat urval av källor.

Eleven kan genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur i innehåll och språk, god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.

Efter avslutat tema ska du kunna skriva en faktauppsats med hjälp av olika informationskällor och kunna redogöra muntligt om begrepp som hör till ämnet.